Güneş Enerji Santrali Kurulumu

GES EPC – ANAHTAR TESLİM SİSTEM KURULUMU

Lisanslı veya lisanssız, çatı üstü ve arazi uygulamalı Güneş Enerji Santralleri için en ideal sistem tasarımı, planlanması, iş takvimi dahilinde yürütülmesi ve tesisin zamanında teslim edilerek devreye alınması konularında EPC olarak bilinen Mühendislik, Planlama, Tedarik, Lojistik, İnşaat ve Kurulum hizmetlerini sunmaktayız. Kurulan güneş enerji sisteminin minimum 25 yıl boyunca verimli elektrik üretebilmelidir. Bu nedenle atılan her adım önemlidir ve doğru karar verilmelidir.



HİZMET KAPSAMINDAKİ ÇALIŞMALAR

  • Arazi / Çatı analizi
  • Fizibilite çalışmaları
  • Teknik dizayn ve planlama
  • Statik ve elektrik projelendirme
  • Proje resmi onay süreçleri
  • Saha hazırlıkları ve tesfiye
  • Ürün tedariki – İthalat / Satın alma
  • Lojistik ve ulaşım koordinasyonu
  • Proje sahası inşaat çalışmaları
  • Kurulum ve montaj çalışmaları
  • Testler
  • Devreye alma
  • Kabul işlemleri

GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR NELERDİR ?

  1. Bağlantı görüşü için başvuru dilekçesi
  2. İlgili tüketim tesisine ait abonelik bilgileri
  3. Bağlantı görüşü için başvuru ücretinin yatırıldığına dair dekont
  4. Üretim tesisinin kurulacağı yere ait sahiplik belgesi
  5. Üretim tesisinin yapılması planlanan yere ait harita / kroki
  6. Üretim tesisine ait elektrik tek hat şeması
  7. Lisanssız Elektrik Üretimi Bağlantı Başvuru Formu
  8. Üretim tesisine ait ÇED (Çevresel Etki Değerlendirilmesi) raporu
  9. Teknik Değerlendirme Formu
  • Projenin uygulanacağı alanın bağlı olduğu belediyeden alınacak olan GES uygundur yazısı ve konstrüksiyon statik onay idari izinlerini almak için gerekli hesap ve paftaların hazırlanıp ilgili kuruma teslim edilmesi.
  • Lisanssız Enerji Üretim Yönetmeliği, İç Tesisler Yönetmeliği ve ilgili diğer yönetmelikler çerçevesinde idari izinler, konstrüksiyon statik onay idari izinlerini almak için gerekli hesap ve paftaları içeren proje dosyasının oluşturularak TEDAŞ Genel Müdürlüğü’ne onaylatılması ve sistemin kabulünün yapılması ile ilgili tüm süreçler ERİŞ İNŞAAT tarafından talepleriniz doğrultusunda tüm proje süreçlerinizi yönetmektedir.

GÜNEŞ ENERJİ BAĞLANTI ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

ON GRID VE OFF GRID SİSTEM NEDİR?

  • On grid  ve off grid bağlantı, güneş enerjisinden elektrik  elde edilen PV sistemlerde kullanılan bir bağlantı türüdür. 

  • On grid sistemler yalnızca elektrik şebekesi ile birlikte kullanılabilir. Şebekeye bağlı bir sistemdir.

  • Off grid ise şebekeye bağlı bir sistem olmadığından dolayı üretilen enerjinin akülerde depolanması gerekmektedir. 

ŞEBEKE BAĞLANTILI (ON GRID ) SİSTEM NEDİR ?

Merkezi elektrik  şebekesine bağlı olan  ve güneş panellerinden elektrik üreten  sistemdir.  Fotovoltaik Sistemler  ile üretilen elektriğin, üretildiği anda kullanılan ve hiçbir ilave depolama (akü-batarya vb.) arabirimi bulunmadığından dolayı ihtiyacınızdan fazla üretilen enerjiyi anında şebekeye aktaran sistemlerdir.

Şebeke bağlantılı ( on grid ) sistemde enerji ihtiyacı güneş panellerinden sağlanır. Güneş panellerinin yetersiz kaldığı durumda sistem takviye olarak şebekeden gerektiği kadar enerji de çeker. Böylece evinizdeki enerji ihtiyacı kesintiye uğramadan çalışırken faturanızda da ciddi tasarruf edersiniz.

Geceleri ise güneş panelleri elektrik üretemeyeceğinden sistem direk şebekeden evi beslemeye devam eder. İstenirse sisteme akü dahil edilebilir ancak maliyeti artırdığı için genellikle tercih edilmemektedir.

Şebeke bağlantılı sistemler, santral boyutunda kurulabileceği gibi konut ihtiyaçlarını karşılamak için daha düşük güçlü kurulumlar da gerçekleştirilebilir.

 

ON GRID BAĞLANTININ AVANTAJI

Evinizin Çatısına veya cephelerine kurmuş olduğunuz güneş panelleri, sizin şebekeden elektrik kullanımını azaltarak elektrik faturanızı büyük ölçüde azaltacaktır. Şebekeye bağlı bu sistem ile fazla üretmiş olduğunuz ya da kullanmadığınız elektrik enerjisini çift yönlü elektrik sayacı kullanarak dağıtım şirketlerine satabilir ve gelir elde edebilirsiniz.

ŞEBEKE BAĞLANTISIZ ( OFF GRID ) SİSTEM NEDİR ?

Off Grid sistemler, hiç şebeke hattı bulunmayan ya da şebeke hattına bağlanmanın ekonomik olmadığı ( trafoların uzakta olması yada kablo maliyetlerinin fazlalığından dolayı ) , yayla-dağ evleri ve kırsal bölgelerde orta ve düşük güçlü enerji talebini karşılamak için kullanılabilir.

 Şebeke dışı bu sistemi geceleri veya güneşin çok az olduğu zamanlarda kullanmak için elektrik enerjisi akülerde  depolanmasını gerektirir. Sisteme bağlı yükleri (klima, televizyon, lambalar vb.) karşılamak için yeterli akü kapasitesine sahip olacak şekilde tasarlanmalıdır.

Off Grid sistemlerde güneş paneli üzerinden üretilen enerji akü üzerinden kullanıldığından dolayı akülerin yıllık bakımı yapılmalı ve akünün ömrü tamamlandığında yenisi alınmalıdır.

GÜNEŞ ENERJİ SİSTEMİNDE ÖZ TÜKETİM MODELİ NEDİR?

Kendi ihtiyacını karşılamak için tasarlanan sistemdir. Güneş enerjisinde bugünlerde yaptığınız yatırımı en kısa sürede geri döndürmenin anahtarı öz tüketim odaklı bir santral kurmanızdır. 

Örneğin elektrik faturanız aylık 300 TL ise sizin normalde günlük elektrik ihtiyacınız 4-5 kW kapasiteli bir solar enerji sistemidir. Eğer 4-5 kW kapasiteli sistem kurarsanız evinizin ihtiyacınızı karşılar. Ama çatıda yerim var ben buraya 20 kW bir sistem kurayım derseniz ihtiyacınızdan çok çok fazla bir kurulum demektir ve elektrik satma odaklıdır.  Elektrik satma fiyatları eskiden olduğu gibi çok kazandıran değerlerde değil maalesef. Eskiden dolar bazlı fiyatlar varken şuanda TL bazlı ve çok düşük tutarda fiyatlardan alım yapılmaktadır.

GÜNCEL GÜNEŞ ENERJİ ALIM FİYATLARI NEDİR?

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş ( EPİAŞ ) internet sitesinde yayınlanan

“30 Ocak 2021 tarihli 31380 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 3453 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına istinaden 01.07.2021 tarihinden 31.12.2025 tarihine kadar işletmeye girecek YEK Belgeli yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı elektrik üretim tesisleri için uygulanacak güncellenmiş fiyatlar aşağıdaki gibidir.”

Kaynak:EPİAŞ fiyatlarını görmek için tıklayınız

Yenilenebilir Enerji Kaynağına Dayalı Üretim Tesis Tipi 

2022-1.Çeyrek YEKDEM Fiyat
(TL kr/kWh)

2022-1.Çeyrek YEKDEM Yerli Aksam Desteği
(TL kr/kWh)

Hidro

51,44

10,29

Rüzgar

41,16

10,29

Jeotermal

69,44

10,29

Çöp Gazı

41,16

10,29

Biyometinizasyon

69,44

10,29

Termal Bertaraf

64,30

10,29

Güneş

41,16

10,29

ÖZ TÜKETİM MODELİ NEDEN DAHA KARLI ?

Öz tüketim modeli ile daha az sayıda güneş paneli kullanmak, inverter kapasitesinin daha düşük seçilmesi, kullanılan kablo metrajlarının kısalması, çift yönlü sayaç kullanma zorunluluğunun olmaması gibi nedenlerden dolayı amorti süreniz de otomatikman kısalmaktadır. Ayrıca enerji satmak istediğinizde bölge elektrik dağıtım şirketleri ile olan belgelerin hazırlanması, aplikasyon krokilerinin alınması, projelerin hazırlanması, başvuru ve harç ücretlerine harcanacak para ve zamanda cebinize artı olarak kalmaktadır.
Bahsetmiş olduğumuz belgelerin hazırlanması, projelerin yapılması ve sizin bağlantınıza onay verilmesine kadar olan süreç yaklaşık 5 ay gibi bir süre almaktadır. Öz tüketim modeli ile siz bu geçen sürede kar etmeye başlayabilirsiniz.

ÖZ TÜKETİM MODELİ İLE AMORTİ SÜRESİ HESAPLAMA

Örnek bir hesap yapacak olursak; Sözleşme gücü 100 kWh olan bir tavuk çiftliğini ele alalım. Yeterli çatı alanı olan bu tesise 100 kWh lik bir sistem kurulumu yaklaşık olarak 78.000 $ tutmaktadır. Bu tesisin günlük 60 kWh enerji tüketimi olsa 30 günde toplam 1800 kWh elektrik tüketimi olur. 100 kWh saatlik güneş panelleri ise günlük yaklaşık 600 kWh ( günlük güneşlenme süresini ortalama 6 saat olarak ele alırsak ) elektrik üretse aylık 18.000 kWh elektrik üretmiş olur.

Aylık üretilen elektrik miktarı ile tüketilen elektrik arasındaki fark bizim satış yapacağımız rakamı verir. Yani;

18.000 kWh (aylık üretilen enerji ) – 1800 kWh ( aylık tüketilen enerji ) = 16.200 kWh satış yapabileceğimiz enerji miktarını verir.

Bu değeri güncel alım fiyatı olan 0.51 TL ile de bu değeri çarparsak ;

16.200 kWh x 0.51 = 8.262 TL gelir elde edersiniz.

Maliyetimiz olan 78.000$ güncel kur ile ( 1$= 14.65 TL) TL karşılığı = 1.142.700 TL olmaktadır.

Bu maliyet ve gelirimizle sistemin amorti süresi yaklaşık 11.5 yıl olmaktadır.

Ancak öz tüketim modeli ile bir sistem tasarlamış olsaydık günlük 60kWh enerji üretmek için bizim çatıya 15 kWh lik bir sistem kurmamız yeterli olacaktır.( Anlık çekilmesi gereken güçlere göre bu oran değişmektedir. Anlık çok yüke ihtiyaç olmayan bir yer olarak tasarladık.) 15 kWh lik güneş panelleri günde yaklaşık 90kWh enerji üretir (günlük ortalama güneşlenme süresini 6 saat olarak aldık ). Enerji tüketimimiz yukarıda hesapta olduğu gibi aynı yani aylık 1800kWh.

15 kWh lik güneş panel sisteminin kurulması yaklaşık olarak 11.700$ yani (1$=14.65 TL) 171.405 TL dir. Enerji tüketim bedelini yaklaşık olarak 2 TL/kWh olarak alırsak aylık enerji tüketimimiz;

1800 kWh x 2 TL = 3600 TL olmaktadır.

Kurulum maliyetimiz ve cebimizde kalan tükettiğimiz enerji bedelini göz önüne alırsak sistemin amorti süresi yaklaşık 3,9 yıl olmaktadır.

 

Yukarıda örnek hesabımızdan da görüleceği üzere öz tüketim modeli ile yatırım maliyetlerini ciddi oranda düşürerek sistemin amorti süresini çok ciddi azaltmış oluyoruz. Sistem 3,9 yıl sonra kendisini amorti ettikten sonra yaklaşık 25-30 sene bedava enerji üretmiş oluyoruz. Hem maddi olarak kara geçiyoruz hem de çevreye karbon salınımı azaltarak fayda sağlıyoruz.